dierenartsassistente paraveterinairAls dierenartsassistente vang je de mensen op in de praktijk en heb je veel contact met de eigenaren van de dieren. Hiernaast geef je voorlichting en zorg je onder andere voor het uitgeven van medicijnen. Het verzorgen van de administratie en het maken van afspraken behoort ook tot het takenpakket. Al met al ben je als dierenartsassistente het visitekaartje van een dierenartsenpraktijk. Hiernaast heb je als dierenartsassistent een gevarieerd beroep. Je bent een spil in de dierenartspraktijk!

Je kunt ook kiezen voor de opleiding dierenartsassistente paraveteriniar. Als dierenartsassistent paraveterinair mag je meer doen dan het assisteren van de dierenarts. Er zijn zelfs handelingen die jezelf uit mag voeren, zoals het knippen nagels, het schoonmaken van wonden, het verbinden van wonden en het verwijderen van hechtingen. Dierenartsassistente paraveteriniar wil zeggen dat je vooral op medisch vlak de dierenarts assisteert en dat je veel minder met administratieve werkzaamheden bezig bent. Je bent natuurlijk nog wel verantwoordelijk voor het ontvangen van klanten en het geven van voorlichting.

Veel van de werkzaamheden doe je in overleg met de dierenarts. Je overlegt met de dierenarts, maar jij mag bepaalde werkzaamheden zelf uitvoeren. Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden zijn de ondersteunende taken voor de dierenarts. Denk hierbij aan het begeleiden van de anesthesie en het assisteren bij operaties en het maken van röntgenfoto’s.

Als je de opleiding dierenartsassistente paraveterinair hebt afgerond, word je bij het register van het RVV aangemeld. In dit officiële register worden de namen van iedereen bijgehouden die een dergelijke opleiding heeft afgerond.

Onderwerpen tijdens een opleiding dierenartsassistente

De onderwerpen die tijdens een opleiding dierenartsassistente kunnen per opleiding verschillen. De onderwerpen die in vrijwel alle opleidingen aan bod komen zijn:

  1. Fysiologie
  2. Pathologie
  3. Anatomie
  4. Geneesmiddelenleer
  5. Medische terminologie
  6. Omgangskunde (met mens en dier) en
  7. Administratie

Hiernaast leert u ook praktijkvaardigheden zoals het assisteren bij een operatie of hoe bepaalde instrumenten moeten worden gehanteerd. Als dierenartsassistente is het ook belangrijk om laboratoriumonderzoek te kunnen doen op bijvoorbeeld bloed of urine.

Stagelopen tijdens de opleiding

De stageperiode is bedoeld om de kennis die op school wordt opgedaan in de praktijk toe te gaan passen. De stageperiode van een opleiding dierenartsassistente varieert per opleiding, maar in de meeste gevallen bestaat de stageperiode in totaal uit ongeveer een half jaar. In deze periode wordt je begeleid door een dierenarts of een dierenartsassistent paraveterinair.
Bij sommige opleidingen wordt ook geadviseerd om naast een dierenartsenpraktijk ook een bepaalde periode stage te lopen bij een manege, dierenboerderij, asiel of dierenambulance.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot een opleiding dierenartsassistente, dien je in de meeste gevallen te beschikken over een VMBO diploma, theoretische leerweg (vergelijkbaar met het “ouderwetse” Mavo D). Verder is het belangrijk om de Nederlandse taal goed te beheersen, zowel in woord als geschrift. Per opleiding kunnen er verschillende aanvullende toelatingseisen zijn.